top of page

CRYSİS :

Uyarı : Sesler oyunun son bölümlerine aittir.

Uyarı : Spoiler İçerebilir

Crysis, Crytek tarafından geliştirilen Electronic Arts tarafından Windows işletim sistemi için dağıtılan bir bilim kurgubirinci şahıs nişancı Video oyunudur.

 

Crysis 'teki olaylar Kuzey Kore sahili yakınlarında bulunan adada antik bir uzaylı mekiği keşfedildiği 2020 yılı gelecek kurgusu içerisinde gelişmektedir.Tek oyunculu mücadele bölümü Nomad lakaplı Birleşik Devletler Delta ekibinde görev yapmakta olan Jake Dunn adında bir askerin rolünü takdim etmektedir. Nomad geleceğe ait çeşitli silah ve ekipmanlarla özellikle de bir Nano Giysi ile donanmıştır. Oyuncu Crysis 'te Kuzey Kore ordusu ve uzaylı düşmanlar karşısında dört farklı konumda savaşmaktadır: Tropik ada ormanı, Buz kürenin içerisi (aynı ormandan oluşmaktadır fakat donmuş bir vaziyettedir), yerçekimi bulunmayan bir uzay gemisi ve Amerikan uçak gemisi.

 

Crysis'in oyun motoru, CryEngine 2, grafik işleyicisi için yeni API, DirectX 10 kullanmakta ve Crytek'in bu oyunu oluşturmak için kullandığı harita düzenleyicisi Sandbox'u kapsamaktadır.

 

Nanosuit Nedir ?

Nano Kas Giysisi : Laser teknik cihazlar ve nanoteknoloji kullanılarak tasarlanmış güç bazlı bir dış iskelettir.

 

Nano giysinin ana özelliği: karaktere yeni fırsatlar olanağı sağlayan ve var olanları geliştiren mod işletimidır. Nano giyside 4 mod vardır. Aynı anda sadece bir mod kullanılabilmektedir. İki veya daha fazla mod eş zamanlı olarak çalıştırılması mümkün değildir. Üstelik nano giysi daima dört modda birinde devrede olmak zorunda ve kapanma olanağı yoktur. Devre dışı olması sadece tek oyunculu mücadele sırasında senaryoya göre meydana gelmektedir. Nano giysinin yönetimi ek olarak diğer gelişmiş özelliklere de sahiptir.

 

Nano giysi devresi:

  • Maksimum Zırh : Enerji, yaraların onarımı ve giysi korunması için yeniden dağıtılmaktadır. Enerji azami stoka ulaştığında giysi, yeterince büyük darbelere katlanabilmekte, örneğin yakın mevkilerde gerçekleşen bir patlama veya nişancı tüfeği ateşi. Buna rağmen, giysi enerjisi tamamen veya büyük oranda tükenirse alınan herhangi bir darbe, karakterin sağlığını azaltacaktır. Oyuncu karakterinin bir saldırısında bu moddaki giysi süt beyazı renkte bir ışık saçacaktır.

  • Maksimum Güç : Nano mekanik kas servosundan dolayı, bu mod oyuncu karakterinin kas gücünü artırmaktadır. Söz konusu modun artırmış olduğu kas gücüyle yüksek zıplayışlar gerçekleştirilebilir ve savaş için uygun bir ortam sağlanabilir. Üstelik silah sarsıntısını önleyerek atışlarda esas itibariyle dengeyi sağlar. Enerji her bir vurulmada, zıplamada ve patlamada azalır. Bu moddaki giysi devamlı olarak yumuşak bir kırmızı ışık saçar.

  • Maksimum Hız  : merkezî sinir sistemindeki sinapsların hızlanması, sonucu kişinin hareket hızı zorunlu ve geçici olarak artar. Enerji koşma ve yakın çarpışmalar sırasında harcanır, kalan zamanda harcanma olmaz, fakat bu modda normal yürüme hızı biraz fazladır, yeniden silahlanma süresi güç ve zırh modundan daha azdır. Mod uzunlamasına atlamada kullanılan hızı aynı zamanda artırabilmektedir. Mod kullanılırken giysi üzerinde cereyan eden yumuşak bir beyaz ışık saçılır.

  • Pelerin : Oyuncu karakteri neredeyse tamamen ışık altında saydamlaştırırarak fiilen görünmez yapar Pelerin modunda iken hareket süresince enerji devamlı harcanır. Oyuncu karakteri daha etkin biçimde hareket ederse enerji hemen tükenir. Özellikle de koşmada ve zıplamada enerji en hızlı ve karakterin gizlenmesi ve ilgili faaliyetler sırasında en yavaş harcanır. Pelerin moduyla karakter tamamen görünmez yapmaz, rakipler kendilerine yaklaşan giysinin tamamlayıcı ışınımını fark eder. Kişisel silahlara karşılık çevredeki nesneler karakterin elleriyle taşınabilir ve bu aynı zamanda karakterin tespit edilmesine sebebiyet verebilir. Çevreyle herhangi bir sert etkileşimde, örneğin silahla ateş etmede, bir nesneyi fırtlatmada veya yakın çarpışmalarda pelerinmodu devre dışı bırakılır. Enerji sıfıra düşer ve otomatik olarak zırh modu 'na geçiş yapılır.

  • Kaynaklar : tr.wikipedia.org

 

 

bottom of page